Reklama

Czarnek otworzył przebudowany rektorat UR i przekazał miliony dla uczelni!

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Uniwersytet Rzeszowski

Czarnek otworzył przebudowany rektorat UR i przekazał miliony dla uczelni!  - Zdjęcie główne

Czarnek otworzył przebudowany rektorat UR i przekazał miliony dla uczelni! | foto Uniwersytet Rzeszowski

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Uniwersytet Rzeszowski doczekał się przebudowanego budynku rektoratu. Jest nowoczesny i przyciągający uwagę. Z wizytą przyjechał także minister nauki i edukacji Przemysław Czarnek, który wręczył czek na dość sporą sumę.

Wczoraj Uniwersytet Rzeszowski odwiedził Przemysław Czarnek, który przeciął wstęgę w przebudowanym rektoracie. Wcześniej brał udział w poświęceniu tablicy upamiętniającej strajki studenckie w 1981 roku. 

Pieniądze na przebudowę pochodziły z dotacji, która została przyznana przez ministerstwo w 2019 roku. Minister edukacji na wczorajszej wizycie po raz kolejny zechciał wesprzeć Uniwersytet i wręczył na ręce rektora czek w wysokości 2,4 mln.zł. Oprócz niego, wstęgę otwierającą nowy rektorat uroczyście przecięli Teresa Pamuła, posłanka PiS, Przemysław Czarnek,  rektor Sylwester Czopek, Władysław Ortyl, marszałek podkarpacki, Andrzej Szlachta, poseł PiS i Radosław Wiatr, wicewojewoda podkarpacki. Budynek został poświęcony za sprawą biskupa rzeszowskiego, Jana Wątroby. 

– To wielka chwila w Uniwersytecie Rzeszowskim otwierająca nowy czas. Nowy czas, który wymaga też nowego znaku i symbolu tego, że uniwersytet to jest majestat. I my ten majestat dzisiaj pokazujemy  

– z dumą i wzruszeniem powiedział rektor, prof. Sylwester Czopek. 

Jak wygląda nowy budynek?  

Nowy rektorat składa się z dwóch pięter. Odnowione zostały dwie aule, a główną powiększono do 332 miejsc siedzących. Dobudowana została klatka schodowe, a budynek wyposażono w windy. Ciekawy jest także wygląd zewnętrzny, który zdobią filary i betonowe ściany nadające majestatycznego charakteru. Rektorat znajduje się na piętrze wraz z nową salą Senatu. Pracownicy w nowym budynku przebywają już od blisko trzech tygodni. 

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy